Bij een allergische reactie denken we aan een ernstige, hevige of chronische reactie. De term intolerantie of overgevoeligheid wordt vaak gebruikt bij een minder ernstige reactie voor een bepaalde stof.

De meerderheid van de mensen heeft wel een allergie of overgevoeligheid voor sommige voedingsmiddelen of stoffen die ze inademen.

Sommige mensen kunnen zoveel kaas eten als ze maar willen zonder dat ze daar enige onprettige gevolgen van ondervinden. Anderen hebben iets in hun lichaam dat onverenigbaar is met kaas en wat erdoor wordt geprikkeld en verstoord. Allergische reacties kunnen ook ontstaan bij het gebruik van aftershave of parfum of aan de schimmels in huis.

Wat voor de een iets heerlijks en weldadigs is, is voor de ander puur vergif.

Hoe ontstaat allergie?
Er zijn drie fasen bij het ontstaan van een allergie:

  1. De alarmfase; symptomen ontstaan na contact met een bepaalde stof.
  2. De adaptiefase; door veelvuldig contact went het lichaam went aan de stof die de allergie veroorzaakt.
  3. De maladaptiefase; de weerstand neemt af waardoor het lichaam verzwakt en de symptomen ernstiger worden.

Wat zijn dan de symptomen van een allergie?
Er zijn heel veel verschillende symptomen die een allergische reactie kunnen veroorzaken, z.a.:

  • Verstoorde spijsvertering
  • Voorhoofdsholteontsteking
  • Astma
  • Kortademigheid
  • Vermoeidheid
  • Angst
  • Vaginale infecties
  • Huidproblemen
  • Paniekaanvallen
  • Prikkelbaarheid
  • Zwellingen aan ogen, handen, enkels
  • Braken
  • Duizeligheid
  • Slapeloosheid

Welke voedingsmiddelen en stoffen kunnen allergische reacties veroorzaken? 

  • Alle zuivelproducten, z.a. melk, ijs, chocola, kaas
  • Granen, z.a. tarwe, rogge, haver, gerst. Deze bevatten allemaal gluten
  • Suiker
  • Gist in brood
  • Pinda’s
  • Rundvlees en varkensvlees
  • Koffie
  • Smaakversterkers, conserveringsmiddelen

Veel van de voedingsmiddelen waar we gek op zijn en die we dus elke dag eten zijn voor het grootste deel verantwoordelijk voor de problemen. Omdat we dit soort voedingsmiddelen voortdurend gebruiken, creëren we een nog grotere overgevoeligheid waardoor we ons constant niet zo lekker voelen. Het is dus niet wat we af en toe eten maar wat we meestal eten.

Behalve voedingsmiddelen zijn er ook een aantal stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Stoffen die regelmatig geïnhaleerd worden:

  • Huisstof en huisstofmijt
  • Sprays, desinfecterend, deodorant, parfum
  • Schimmels
  • Huidschilfers van huisdieren
  • Uitlaatgassen
  • Pollen en grassen

Hoe wordt iemand zo verzwakt en op die manier zo vatbaar? Factoren die een negatieve uitwerking hebben op het lichaam en het immuunsysteem verzwakken zijn o.a.:

  • Stress
  • Een ongezonde leefstijl
  • Vervuilende stoffen
  • Darmvergiftiging
  • Virusinfecties

Allergieën en overgevoeligheid voor voedsel kunnen je leven tot een hel maken! Deze reacties zijn vaak het resultaat van onverteerde proteïnen die via het maagslijmvlies in de bloedbaan terechtkomen.

Suggesties voor een eetpatroon met weinig allergieveroorzakers:

  • Groente
  • Fruit
  • Avocado
  • Zilvervliesrijst
  • Amandelen
  • Zonnebloempitten
  • Kokosvezel
  • Yoghurt
  • Vis, met name sardientjes
  • Gefilterd water
  • Kruidenthee

Kun je allergische reacties voorkomen?
In principe kun je voor alles een allergie of overgevoeligheid ontwikkelen. Er kunnen overal problemen op de loer liggen. De hevigheid van een allergische reactie wordt voor een groot deel bepaald door het afweersysteem. Hoe sterker je lichaam is, des te minder zal het overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen. Iemand die uitgeput is en een zwak afweersysteem heeft zal eerder en heviger allergisch reageren dan iemand met een gezond immuunsysteem.