Lichaamsvet. We hebben het allemaal wel in meer of mindere mate.
En dat is maar goed ook. Moet je je eens voorstellen als je geen lichaamsvet zou hebben. Dat zou je leven simpelweg veel ingewikkelder en pijnlijker maken. Niet kunnen lopen bijvoorbeeld omdat je dan geen “schokkendempers” hebt of niet kunnen zitten omdat je dan geen “kussentje” hebt om het contact met je botten op te vangen.

Als het om lichaamsvet gaat onderscheiden we twee soorten:

  • Onderhuidsvet
  • Visceraal vet

Onderhuidsvet zit direct onder de huid en zit o.a. rondom de buik, bovenbenen, heupen en billen. Dit vet onder de huid is niet of nauwelijks gerelateerd aan ziektes.

Met visceraal vet is dat anders. Visceraal vet wordt ook wel orgaanvet genoemd. Dit vet zit om je organen, z.a. hart, maag, lever, darmen en is een bescherming voor de organen. Als er teveel vet rondom je organen zit vormt dit een gevaar. Dit soort vet is doorgaans veel gevaarlijker dan onderhuidsvet.

Echter, een te hoog visceraal vetniveau komt niet alleen voor bij mensen met een maatje meer. Een bekende therm hierbij is: TOFI en betekent: Thin on the Outside, Fat on the Inside. Visceraal vet is n.l. niet zichtbaar!

Waarom is het visceraal vet gevaarlijk?
Als er teveel vet rondom de organen zit komen ze in gedrang en kunnen dan niet meer goed functioneren. Daardoor kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Denk daarbij aan:

  • Chronische ontstekingen
  • Verhoogd cholesterolgehalte
  • Insuline resistentie
  • Diabetes Type 2
  • Verhoogde bloeddruk
  • Hart- en vaatziekte

Wat kun je doen om het visceraal vet  te verminderen?

  • Gebruik goede vetten., z.a. kokosolie en olijfolie.
    Vetten zijn een belangrijke bron van vitamine A, D, E en K
  • Omega-3 is een belangrijke vetbron.
    Het staat bekend als een goede opschoner. Het komt voor in vette vissoorten, z.a. makreel, haring en ook in een goede visolie capsule.
  • Vermijd zoveel mogelijk gemaksvoeding en toegevoegde suikers. Transvetten ontstaan doordat plantaardige oliёn worden gehard en dan in gefrituurde en bewerkte producten verwerkt.
    Bij teveel aan suikers blijft de alvleesklier steeds opnieuw insuline aanmaken. Zolang er insuline in ons bloed blijft circuleren kunnen we geen vet afbreken.
  • Gebruik roomboter in plaats van margarine of halvarine. Roomboter is een natuurproduct. In margarine en halvarine zijn plantaardige oliёn gehard en zijn daardoor transvetten ontstaan.

Wat is een goede viscerale vetwaarde?
Om te bepalen of je een goede viscerale vetwaarde hebt kun je dit laten meten. Bij een viscerale vetwaarde minder dan 12 dan hoef je je geen zorgen te maken. Is de vetwaarde groter dan 12, dan loop je een verhoogd risico op het ontwikkelen van eerder genoemde gezondheidsklachten.

 

 

 

 

Meten is Weten
Je kunt het visceraal vet meten met een goede weegschaal die deze waarden aangeeft. Heb je die niet dan kan je het laten meten bij een gezondheid-/voedingscoach in je omgeving.

Woon je in de provincie Flevoland dan kun je bij mij de waarde gratis laten meten.